Bár ők kevésbé tudják ezt kifejezni, a babák és kisgyermekek életét is megnehezítheti a feszültség és a szorongás. A gyermekek már a pocakban is nagyon érzékenyek az őket érő ingerekre, majd születésük után a felnőttekhez hasonlóan képesek észlelni az őket körülvevő társas és érzelmi környezet minőségét, változásait. Megérzik, ha a szüleik rossz lelkiállapotban vannak, ha káosz uralkodik az életükben, ha éppen türelmetlenebbek egymással, és ezek mind hozzájárulhatnak a babakori stressz kialakulásához.

 

Babakori stressz – miért szüntesse meg mielőbb?

 

Ahogyan a saját életünkben, úgy gyermekeink esetében is arra törekszünk, hogy a lehető legnyugodtabb és leggondtalanabb körülményeket teremtsük meg. Megtörténhet azonban, hogy minden igyekezetünk ellenére megjelennek a legkisebbek feje felett azok a bizonyos szürke fellegek, gyakrabban sírnak és idegesebbek az átlagosnál.

Az őket ért túl sok inger, a megváltozott környezet, ismeretlen szituációk, az idegen személyek megjelenése, a szülőktől való szeparáció tulajdonképpen a babák összes életfunkcióját megváltoztathatja. Más lesz az alvási ritmusuk, az étvágyuk, a hangulatuk, és amennyiben a stressz hosszú távon is fennáll, számos negatív következményt vonhat maga után. Kutatások bizonyítják, hogy azok a babák, akik kicsiként is stresszesek voltak, a későbbiekben gyakrabban küzdenek például viselkedési problémákkal.

 

Mit tehet Ön a babakori stressz enyhítéséért?

 

Simogatás

Mivel a várandós édesanyák sokszor önkéntelenül is megérintik a saját pocakjukat, a baba megszokja a simogatást, az édesanyja érintését, amely a születése után is nyugtató hatással lesz rá. Lehetőség szerint közvetlenül érintkezzen kisbabájával, például helyezze őt a mellkasára! Amennyiben nagyobb gyermekről van szó, szorongásos szituációban a kézfogás, a baba fejének megsimogatása is olyan stresszoldó vegyületeket szabadít fel, mint az endorfin és az oxitocin, amelyek egyben természetes fájdalomcsillapítóként működnek.

babakori stressz ellen érintés

Megnyugtató szavak

A megnyugtató, kedves, gyengéd szavak már önmagukban is képesek csökkenteni a szorongást, azonban még jobb, ha képes partnerként bánni gyermekével és párbeszédet alakít ki vele. Próbálja meg az életkorának, fejlettségi szintjének megfelelően elmagyarázni neki, hogy mi történik vele, vegye figyelembe az érzéseit, és nagyobb gyermekek esetében mindig válaszolja meg a kérdéseit. Ahogy a felnőttek, úgy a gyermekek is megérzik, ha titkolóznak előttük a szüleik, ami csak tovább fokozza a bizonytalanságukat és növeli a stressz-szintjüket.

babakori stressz ellen megnyugtató szavak

Közös játék

A játék nemcsak a gyermekek figyelmét és energiáit köti le, hanem remek eszköz a szorongás, a babakori stressz leküzdésében is. Egy korábbi cikkünkben kitértünk rá, hogy mindenképpen érdemes néhány kedvenc játékkal, könyvvel érkezni például egy orvosi váróba is, ugyanis a játék szuperül elüti a várakozási időt, és a gyermek nem fog a vizsgálat miatt izgulni. A közös játék varázsa, hogy megerősíti a kötődést, és rengeteg endorfint és oxitocint szabadít fel.

közös játék stressz ellen

Egy csepp édesség

Az anyatej édes íze megnyugtatóan hat a babákra, mivel az anyaméhben töltött időszakra emlékezteti őket. Természetesen nem megoldható, hogy minden szituációban (és gyermeke idősebb korában) anyatejjel táplálja őt, ilyenkor jól jöhet egy kevés cukros víz is. Figyeljen arra, hogy ne legyen túl tömény az oldat, csupán annyira legyen édes, hogy visszaadja az anyatej ízének kellemes emlékét!

babakori stressz ellen édes íz

Amikor jól jön a stresszoldás

Amikor eljön egy újabb oltás, szuri időpontja, és meg kell látogatni a védőnőt vagy a gyermekorvost, a gyermekek szorongása az átlagosnál magasabb szintre léphet. Természetes, hogy a legkisebbek is félnek az ismeretlen személyektől, fényektől, hangoktól, hirtelen mozdulatoktól, így a fentebb felsorolt technikák még nagyobb szerephez jutnak. Kisbabáknál nagyon gyakori a tűtől való félelem, amely mögött leginkább az áll, hogy tartanak az őket érő fájdalomtól. Bizalommal ajánljuk Önnek a Li-Pri helyi érzéstelenítő krémet, amelyet már 0 éves kortól bátran használhat gyermeke bőrén! A Li-Pri lidokaint és prilokaint tartalmaz, amely két ismert, biztonságos, amid típusú fájdalomcsillapító. A krém gyengéden érzésteleníti a szuri területét, így megelőzi a fájdalmat, és nagy segítség lehet gyermeke szorongásának enyhítésében.

babakori stressz ellen helyi érzéstelenítés

Hiszünk abba, hogy a könnycseppek nem kötelező „kellékei” egy orvoslátogatásnak! Válassza az ellenőrzött, hazánkban törzskönyvezett Li-Pri helyi érzéstelenítő krémet!

 

A Li-Pri 25 mg/g + 25 mg/g krém lidokain és prilokain tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. További információ kérhető: Kéri Pharma Hungary Kft., 4032 Debrecen, Bartha u. 7. lipri@keri.hu.

 

A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

 

Források: itt és itt.