Betegtájékoztató

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

Li-Pri 25 mg/g + 25 mg/g krém
lidokain/prilokain

Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

 

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa, gyógyszerésze vagy a gondozását végző egészségügyi szakember által elmondottaknak megfelelően alkalmazza.
–    Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
–    További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.
–    Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.

 

A betegtájékoztató tartalma:

1.    Milyen típusú gyógyszer a Li-Pri krém és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2.    Tudnivalók a Li-Pri krém alkalmazása előtt
3.    Hogyan kell alkalmazni a Li-Pri krémet?
4.    Lehetséges mellékhatások
5.    Hogyan kell a Li-Pri krémet tárolni?
6.    A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

1.    Milyen típusú gyógyszer a Li-Pri krém és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Li-Pri krém két hatóanyagot – lidokaint és prilokaint – tartalmaz. Ezek az ún. helyi érzéstelenítők csoportjába tartoznak.

A Li-Pri krém úgy fejti ki hatását, hogy rövid időre érzésteleníti a bőr felszínét. Bizonyos eljárások előtt a bőrön alkalmazva megakadályozza a bőrfájdalom kialakulását, viszont a nyomást és az érintést továbbra is érezheti.

 

Felnőttek, serdülők és gyermekek

A bőr érzéstelenítésére alkalmazható az alábbi eljárások előtt:
– Tű beszúrása (például injekció beadása vagy vérvétel esetén)
– A bőrt érintő kisebb műtéti beavatkozások.

 

Felnőttek és 12 éves vagy idősebb gyermekek és serdülők

Emellett az alábbi eljárások előtt is alkalmazható a bőr érzéstelenítésére:

–   A nemi szervek érzéstelenítésére a következő beavatkozások előtt:
o Injekció beadása.
o Orvosi beavatkozások, például szemölcs eltávolítása.
A Li-Pri krém nemi szerveken történő alkalmazását a kezelőorvosnak vagy a gondozását végző egészségügyi szakembernek kell felügyelnie.

 

Felnőttek

Emellett az alábbi eljárás előtt is alkalmazható a bőr érzéstelenítésére:
– A lábszárfekélyek területén lévő károsodott bőr tisztítása vagy eltávolítása.

A sértetlen bőrfelületen történő alkalmazáson kívül a készítmény kizárólag orvos, egészségügyi szakember vagy gyógyszerész javaslatára használható.

 

2.    Tudnivalók a Li-Pri krém alkalmazása előtt

 

Ne alkalmazza a Li-Pri krémet:

– ha allergiás a lidokainra vagy a prilokainra, más hasonló helyi érzéstelenítőkre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

 

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Li-Pri krém alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel:
– ha Ön vagy gyermeke egy a vért érintő, ritka, örökletes betegségben, ún. „glükóz-6-foszfát-dehidrogenáz enzimhiányban” szenved.
– ha Ön vagy gyermeke a vérfesték szintjével kapcsolatos problémában, ún. „methemoglobinémiában”szenved.
– Ne alkalmazza a Li-Pri krémet olyan területen, ahol bőrkiütés, vágás, horzsolás vagy egyéb nyílt seb (a lábszárfekély kivételével) található. Ha a fent felsorolt problémák bármelyike fennáll, a krém alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel.
– ha Önnél vagy gyermekénél bőrviszketéssel járó állapot, ún. „atópiás dermatitisz” áll fenn, rövidebb időtartamú alkalmazás is elegendő lehet. A 30 percnél hosszabb alkalmazási időtartam megnövelheti a helyi bőrreakció előfordulási gyakoriságát (lásd még 4. pont: „Lehetséges mellékhatások”).
– ha bizonyos, a szívritmus szabályozására szolgáló készítményeket szed (III. osztályba tartozó antiarritmikumok, például amiodaron). Ebben az esetben az orvos rendszeresen ellenőrizni fogja az Ön szívműködését.

Mivel a készítmény frissen borotvált bőrterületről gyorsabban felszívódhat, fontos, hogy betartsa a javasolt adagolást, valamint a bőrterület nagyságára és az alkalmazás időtartamára vonatkozó előírásokat.

Ügyeljen arra, hogy a Li-Pri krém szembe ne kerüljön, mert irritációt okozhat. Ha a Li-Pri krém véletlenül a szemébe kerül, azonnal alaposan öblítse ki langyos vízzel vagy só (nátrium-klorid) oldattal. Ügyeljen arra, hogy amíg a zsibbadás el nem múlik, semmi ne kerüljön a szemébe.

A Li-Pri krém sérült dobhártyára nem alkalmazható.

Élő kórokozót tartalmazó oltás (például BCG-oltás) beadása előtti alkalmazás esetén meghatározott idő elteltével vissza kell mennie kezelőorvosához vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberhez az oltás eredményének ellenőrzése érdekében.

 

Gyermekek és serdülők

3 hónapos kor alatti csecsemőknél/újszülötteknél gyakran a vérfesték szintjének átmeneti, klinikailag nem jelentős növekedését, ún. „methemoglobinémiát” figyeltek meg a Li-Pri krém alkalmazását követő legfeljebb12 órán belül.

A Li-Pri krém hatékonyságát újszülöttek sarkából történő vérvétel esetén, valamint megfelelő fájdalomcsillapító hatékonyságát körülmetélés esetén a klinikai vizsgálatokban nem lehetett igazolni.

A Li-Pri krém nem alkalmazható (12 év alatti) gyermekek nemi szervének (pl. hímvesszőjének) bőrén és nyálkahártyáján (pl. hüvelyében), mivel a hatóanyag felszívódásával kapcsolatban nem áll rendelkezésre elegendő adat.

A Li-Pri krém nem alkalmazható olyan, 12 hónapos kor alatti gyermekek esetében, akiket egyidejűleg a vérfesték szintjét befolyásoló, azaz „methemoglobinémiát” okozó más gyógyszerekkel (pl. szulfonamidok, lásd még 2. pont: „Egyéb gyógyszerek és a Li-Pri krém) kezelnek.

A Li-Pri krém nem alkalmazható koraszülött csecsemők esetében.

 

Egyéb gyógyszerek és a Li-Pri krém

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni kívánt egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható és a gyógynövénykészítményeket is. Ez azért szükséges, mert egyes gyógyszerek hatással lehetnek a Li-Pri krémre, illetve a Li-Pri krém is befolyásolhatja bizonyos gyógyszerek hatását. 

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha Ön vagy gyermeke a közelmúltban az alábbi gyógyszerek bármelyikét szedte:

– Fertőzések kezelésére alkalmazott gyógyszerek, ún. „szulfonamidok” és a nitrofurantoin.
– Epilepszia kezelésére alkalmazott gyógyszerek, a fenitoin és a fenobarbitál.
– Egyéb helyi érzéstelenítők.
– Szabálytalan szívverés kezelésére alkalmazott gyógyszerek, például az amiodaron.
– Cimetidin vagy béta-blokkolók, amelyek megnövelhetik a lidokain vérszintjét. Ennek a kölcsönhatásnak a Li-Pri krém javasolt adagban történő rövid távú alkalmazása esetén nincs klinikai jelentősége.

Terhesség, szoptatás és termékenység

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A Li-Pri krém terhes nőknél körültekintéssel alkalmazható, mivel nem áll rendelkezésre elegendő adat. A Li-Pri krém terhesség alatti esetenkénti alkalmazása nagy valószínűséggel nem gyakorol nemkívánatos hatást a magzatra.

A Li-Pri krém hatóanyagai (lidokain és prilokain) bejutnak az anyatejbe. Ez a mennyiség azonban olyan csekély, hogy általában nem jelent kockázatot a gyermekre nézve.

Állatkísérletek alapján a készítmény nem károsítja a termékenységet. Ezidáig nem számoltak be női és férfi termékenységet érintő konkrét zavarról.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Li-Pri krém a javasolt adagban alkalmazva nem vagy csak elhanyagolható mértékben befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

 

A Li-Pri krém makrogol-glicerin-hidroxisztearátot tartalmaz.

A makrogol-glicerin-hidroxisztearát bőrreakciókat okozhat.

 

3.    Hogyan kell alkalmazni a Li-Pri krémet?

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa, gyógyszerésze vagy a gondozását végző egészségügyi szakember által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.

 

A Li-Pri krém alkalmazása

 

A krém alkalmazási helye és időtartama, valamint az alkalmazandó mennyiség az alkalmazás céljától függ. Egy 5 grammos tubus fele körülbelül 2 gramm Li-Pri krémnek felel meg. A tubusból kinyomott 1 gramm Li-Pri krém megközelítőleg 3,5 cm hosszúságú.
– A Li-Pri krémet a nemi szerveken kizárólag orvos vagy egészségügyi szakember alkalmazhatja.
– A Li-Pri krém lábszárfekélyeken történő alkalmazását a kezelőorvosnak vagy egészségügyi szakembernek kell felügyelnie.

Figyelembe véve az adott terápiás területre vonatkozó szakmai ajánlásokat, ügyelni kell a bőr kezelt területének fertőtlenítésére az alkalmazás után a fertőzést megakadályozó (aszeptikus) körülmények fenntartása érdekében.

 

Ne alkalmazza a Li-Pri krémet az alábbi területeken:

– Vágások, horzsolások vagy sebek felületén, kivéve a lábszárfekélyeket.
– Bőrkiütéses vagy ekcémás területeken.
– A szemen vagy ahhoz közel.
– Az orr, fül vagy száj belső részén.
– A végbélnyílásban.
– Gyermekek nemi szervén.

Azoknak a személyeknek, akik a krémet másoknál gyakran alkalmazzák vagy annak eltávolítását végzik, ügyelniük kell arra, hogy a túlérzékenység kialakulásának elkerülése érdekében ne érintkezzenek a krémmel.

A tubus védőfóliáját a kupak segítségével lehet átszúrni.

 

Bőrön történő alkalmazás kis beavatkozások (pl. tű beszúrása vagy a bőrt érintő kisebb műtéti beavatkozások) előtt:

 – A krémet vastag rétegben kell felvinni a bőrre. Kezelőorvosa, gyógyszerésze vagy a gondozását végző egészségügyi szakember el fogja mondani Önnek, hogy hova kell felvinni a krémet. Kövesse a betegtájékoztatóban található utasításokat, vagy azokat, amelyeket a gondozását végző egészségügyi szakember ad Önnek. Bizonyos esetekben a gondozását végző egészségügyi szakembernek kell felvinnie a krémet az érintett területre.
 – Ezután fedje le a krémet fedőkötéssel [film kötszer]. Ennek eltávolítására közvetlenül a beavatkozás előtt kerül sor. Ha saját magának alkalmazza a krémet, győződjön meg arról, hogy kezelőorvosa, gyógyszerésze vagy a gondozását végző egészségügyi szakember átadta Önnek a kötszert.
 – A szokásos adag felnőttek és 12 év feletti serdülők esetén 2 g.
 – Felnőttek és 12 év feletti serdülők esetén legalább 60 perccel a beavatkozás előtt alkalmazza a krémet (kivéve, ha azt a nemi szervekre kell felvinni). Ne alkalmazza több mint 5 órával a beavatkozás előtt.

 

Gyermekek

 

Kisebb beavatkozások előtti alkalmazás a bőrőn (például tű beszúrása, vagy kisebb bőrműtétek):

Az alkalmazás időtartama: körülbelül 1 óra.

Újszülöttek és 0-2 hónapos csecsemők: Legfeljebb 1 gramm krém 10 cm2-nél (10 négyzetcentiméter) nem nagyobb bőrfelületre. Az alkalmazás időtartama: nem több, mint 1 óra. Csak egyetlen adagot lehet felvinni egy 24 órás időszak alatt..

3-11 hónapos csecsemők: Legfeljebb 2 gramm krém 20 cm2-nél (20 négyzetcentiméter) nem nagyobb teljes bőrfelületre. Az alkalmazás időtartama: körülbelül 1 óra, legfeljebb 4 óra.

1-5 éves gyermekek: Legfeljebb 10 gramm krém 100 cm2-nél (100 négyzetcentiméter) nem nagyobb teljes bőrfelületre. Az alkalmazás időtartama: körülbelül 1 óra, legfeljebb 5 óra.

6-11 éves gyermekek: Legfeljebb 20 gramm krém 200 cm2-nél (200 négyzetcentiméter) nem nagyobb teljes bőrfelületre. Az alkalmazás időtartama: körülbelül 1 óra, legfeljebb 5 óra.

3 hónaposnál idősebb gyermekeknek egy 24 órás időszakon belül legfeljebb 2 adag adható, legalább 12 óra különbséggel.

A Li-Pri krém alkalmazható az úgynevezett atópiás dermatítiszben szenvedő gyermekeknél, de az alkalmazás időtartama nem lehet több mint 30 perc.

A krém felvitele során nagyon fontos, hogy pontosan kövesse az alábbi utasításokat:

1.ábra

1. Nyomja ki a tubusból a krémet a kívánt bőrterületre (például oda, ahova a tűt be fogják szúrni).
Egy 5 grammos tubus fele kb. 2 g Li-Pri krémnek felel meg. A tubusból kinyomott egy gramm Li-Pri krém megközelítőleg 3,5 cm hosszú. Ne dörzsölje be a krémet.

2.ábra

2. Távolítsa el a kötszer védőfóliáját.

3.ábra

3. Ezután óvatosan helyezze a kötszert a bőrre nyomott krémre.
Ne oszlassa szét a krémet a kötszer alatt.

4.ábra

4. Vegye le a papír hátlapot. Óvatosan simítsa le a kötszer széleit. Ezután hagyja a helyén legalább 60 percig.

5.ábra

5. Kezelőorvosa vagy a gondozását végző egészségügyi szakember közvetlenül az orvosi beavatkozás előtt (például közvetlenül a tű beszúrása előtt) leveszi a kötszert és eltávolítja a krémet.

Alkalmazása nagyobb, frissen borotvált bőrterületen járóbeteg beavatkozások előtt (pl. végleges szőrtelenítési technikák előtt):
Kövesse a gondozását végző egészségügyi szakember utasításait.
A szokásos adag 10 cm² (10 négyzetcentiméter) méretű bőrterületenként 1 g krém, kötés alatt 1-5 órán át alkalmazva. A Li-Pri krém nem alkalmazható 600 cm²-nél (600 négyzetcentiméternél, például 30 cm × 20 cm-nél) nagyobb, frissen borotvált bőrterületen. A maximális adag 60 g.

Bőrön történő alkalmazás a bőr mélyebb érzéstelenítését igénylő kórházi beavatkozások (például bőrgraft készítése) előtt:
A Li-Pri krém csak felnőtteknél és 12 év feletti serdülőknél alkalmazható ilyen módon, de ebben az esetben is orvos vagy egészségügyi szakember felügyelete alatt.
– A szokásos adag 10 cm2-es (10 négyzetcentiméteres) bőrterületenként 1,5–2 g krém.
– A bőrre felvitt krémet 2-5 órára kötéssel kell lefedni.

Bőrön történő alkalmazás szemölcsszerű kinövések, úgynevezett uszodaszemölcsök eltávolítása előtt
– A Li-Pri krém „atópiás dermatitisz” elnevezésű bőrproblémával küzdő gyermekek és serdülők esetében is alkalmazható.
– A szokásos adagot, amelyet a gyermek életkora határoz meg, 30-60 percig kell alkalmazni (atópiás dermatitisz esetén 30 percig). Kezelőorvosa, a gondozását végző egészségügyi szakember vagy a gyógyszerész el fogja mondani Önnek, hogy mennyi krémet kell alkalmaznia.

A nemi szervek bőrén történő alkalmazás helyi érzéstelenítő injekció előtt
– A Li-Pri krém csak felnőtteknél és 12 év feletti serdülőknél alkalmazható ilyen módon kizárólag egészségügyi szakemberek által.
A szokásos adag 10 cm2-es (10 négyzetcentiméteres) bőrterületenként 1 g (női nemi szerv bőre esetében 1–2 g) krém.
– A bőrre felvitt krémet fedőkötéssel kell lefedni. Ezt férfi nemi szerv bőre esetében 15 percig, női nemiszerv esetében 60 percig kell alkalmazni.

A nemi szerveken történő alkalmazás kisebb orvosi beavatkozások (például szemölcs eltávolítása) előtt
– A Li-Pri krém csak felnőtteknél és 12 év feletti serdülőknél alkalmazható ilyen módon.
– A szokásos adag 5–10 g krém 10 percig. Kötés alkalmazása nem szükséges. Az orvosi beavatkozást ezt követően azonnal meg kell kezdeni.

A lábszárfekélyek területén lévő károsodott bőr tisztítása vagy eltávolítása
– A Li-Pri krém erre a célra felnőtteknél alkalmazható, de kizárólag orvos vagy egészségügyi szakember felügyelete alatt.
– A szokásos adag 10 cm2-es bőrterületenként 1–2 g krém, legfeljebb összesen 10 g krém.
– A krémet légmentesen záró kötéssel, például film kötszerrel kell lefedni. Ezt a fekély tisztítása előtt 30-60 percig kell végezni. Pamut gézlappal távolítsa el a krémet és azonnal kezdje meg a tisztítást.
– A Li-Pri krém 1-2 hónap alatt legfeljebb 15 alkalommal alkalmazható lábszárfekélyek tisztításához.
– Lábszárfekélyeknél történő használat esetén a Li-Pri tubus egyszeri alkalmazásra szolgál: A tubust a benne maradó készítménnyel együtt a beteg kezelése után minden alkalommal ki kell dobni.

Ha az előírtnál több Li-Pri krémet alkalmazott

Ha a kezelőorvosa, gyógyszerésze vagy a gondozását végző egészségügyi szakember által elmondottnál több Li-Pri krémet alkalmazott, azonnal forduljon hozzájuk akkor is, ha semmilyen tünetet nem észlel.

A túlságosan nagy mennyiségű Li-Pri krém alkalmazásával járó tünetek felsorolása alább található. Ezek a tünetek nagy valószínűséggel nem fordulnak elő a Li-Pri krém javasoltaknak megfelelő alkalmazása esetén.
– Kóválygó érzés vagy szédülés.
– A bőr bizsergése a száj körül és a nyelv zsibbadása.
– Rendellenes ízérzés.
– Homályos látás.
– Fülcsengés.
– Emellett fennáll az „akut methemoglobinémia” (a vérfesték szintjével kapcsolatos probléma) kialakulásának kockázata. Ennek bizonyos egyéb gyógyszerek egyidejű szedése esetén nagyobb a valószínűsége. Ha ez előfordul, akkor az oxigénhiány miatt a bőr kékes-szürkére változik.

Súlyos túladagolás esetén többek közt a következő tünetek jelentkezhetnek: görcsrohamok, alacsony vérnyomás, lelassult légzés, légzésleállás és a szívverés megváltozása. Ezek a hatások életveszélyesek lehetnek.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.

 

4.    Lehetséges mellékhatások

 

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez, ha az alábbi mellékhatások bármelyike zavaró az Ön számára, vagy nem akar elmúlni. Tájékoztassa kezelőorvosát minden egyéb olyan dologról, amelytől rosszul érzi magát a Li-Pri krém alkalmazása során.

A Li-Pri krém alkalmazásának helyén enyhe reakció (a bőr sápadtsága vagy kivörösödése, enyhe duzzanat, kezdeti égő vagy viszkető érzés) alakulhat ki. Ezek a krém és az érzéstelenítők hatására kialakuló szokásos reakciók, és rövid idő után maguktól megszűnnek.

Ha bármilyen zavaró vagy szokatlan hatást észlel a Li-Pri krém alkalmazása közben, ne használja tovább a készítményt, és a lehető leghamarabb forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez. 

Gyakori (10 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet)
– Átmeneti helyi bőrreakciók (sápadtság, vörösödés, duzzanat) a kezelt területen, a bőr, a nemi szervek nyálkahártyája vagy a lábszárfekély kezelése során.
Kezdeti enyhe égő, viszkető érzés vagy melegségérzés a kezelt területen, a bőr, a nemi szervek nyálkahártyája vagy a lábszárfekély kezelése során.

Nem gyakori (100 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet)
– Kezdetben enyhe égő, viszkető vagy melegség érzés jelentkezhet a kezelt területen a bőr kezelése során.
– Zsibbadás (bizsergés) a kezelt területen a nemi szervek nyálkahártyájának kezelése során.
– A kezelt bőrterület irritációja lábszárfekélyek kezelése során.

Ritka (1000 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet)
– Allergiás reakciók, amelyekből ritka esetekben anafilaxiás sokk (bőrkiütés, duzzanat, láz, légzési nehézségek és ájulás) alakulhat ki a bőr, a nemi szervek nyálkahártyája vagy a lábszárfekély kezelése során.
– Methemoglobinémia a bőr kezelése során.
– Apró, pontszerű bevérzés a kezelt területen (különösen ekcémás gyermekeknél hosszabb alkalmazási időtartam után) a bőr kezelése során.
– Szemirritáció abban az esetben, ha a Li-Pri krém véletlenül a szembe kerül a bőr kezelése során.

 

További mellékhatások gyermekeknél

A methemoglobinémia vért érintő rendellenesség, amely újszülötteknél és 0–12 hónapos csecsemőknél gyakrabban figyelhető meg, főként túladagolással összefüggésben.

 

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

 

5.    Hogyan kell a Li-Pri krémet tárolni?

 Legfeljebb 25°C-on tárolandó. Hűtőszekrényben nem tárolható! Nem fagyasztható! A tubust tartsa jól lezárva.
Felbontás után 6 hónapig használható fel.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A csomagoláson és a tubuson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

6.    A csomagolás tartalma és egyéb információk

 Mit tartalmaz a Li-Pri krém?

– A készítmény hatóanyagai: a lidokain és prilokain. Egy gramm krém 25 mg lidokaint és 25 mg prilokaint tartalmaz.
– Egyéb összetevők: makrogol-glicerin-hidroxisztearát, karbomer 974 P, nátrium-hidroxid (pH beállításhoz), tisztított víz.

Milyen a Li-Pri krém külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

A Li-Pri fehér, lágy, homogén krém.

5 g-os és 30 g-os, belül epoxi-fenol-gyantával bevont alumínium tubusban, latex zárófóliával és polipropilén csavaros kupakkal lezárva kerül forgalomba. A kötszer akrilát polimer ragasztóréteggel bevont poliuretán film.

Kiszerelések:
1 × 5 g tubus
1 × 5 g tubus 2 db kötszerrel
1 × 5 g tubus 3 db kötszerrel
5 × 5 g tubus
5 × 5 g tubus 12 db kötszerrel
1 × 30 g tubus

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja

Kéri Pharma Hungary Kft.
4032 Debrecen,
Bartha Boldizsár u.7.
Magyarország

Gyártó

Rafarm SA,
Thesi Pousi-Xatzi,
Agiou Louka,
Paiania, Attiki-19002,
P.O. Box 37, Görögország

Qualimetrix S.A.
579 Mesogeion Avenue, Agia Paraskevi,
Athens 15343
Görögország

OGYI-T-23417/01 1 × 5 g tubus
OGYI-T-23417/02 1 × 5 g tubus 2 db kötszerrel
OGYI-T-23417/03 1 × 5 g tubus 3 db kötszerrel
OGYI-T-23417/04 5 × 5 g tubus
OGYI-T-23417/05 5 × 5 g tubus 12 db kötszerrel
OGYI-T-23417/06 1 × 30 g tubus

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2023. június.