A védőoltások hatásmechanizmusa jellemzően két csoportba osztható, ezek a passzív és az aktív immunizáció. Míg az előbbi esetében kész ellenanyagot juttatunk a szervezetbe, addig az utóbbi során gyengített vagy elölt kórokozókat, vagy azok bizonyos részeit. Legújabb blogbejegyzésünkből azokról a kötelező védőoltásokról szerezhet részletes információkat, amelyeket még 1 éves kor előtt kapnak meg a babák.

A védőoltások története

Az első oltást Edward Jenner, 18. századi angol sebésznek köszönhetjük. Jenner megfigyelte, hogy a fejőnők és tehenészek nem fertőződtek meg az akkoriban rettegett fekete himlővel. Ebből arra következtetett, hogy ők feltehetően már korábban átestek a sokkal enyhébb tünetekkel járó tehénhimlő fertőzésen, ami védettséget nyújtott nekik a fekete himlővel szemben is. Hipotézisét 1796-ban tesztelte: a kertésze 8 éves fiát előbb tehénhimlővel, majd fekete himlővel fertőzte meg, és azt állapította meg, hogy érdekes módon a fekete himlő tünetei nem jelentkeztek a fiún. Jenner használta először a vakcina (angol: vaccine) szót is, amelynek nevét a tehén latin neve, a „vacca” adta.

 

védőoltások története

 

Védőoltások 1 éves kor előtt

A csecsemők oltása már a születésükkor megkezdődik, majd a gyermek-háziorvos és a védőnő gondoskodik a további oltások beadásáról. A gyermekkori oltásokat két csoportba oszthatjuk: vannak kötelező oltások, melyek mindegyike ingyenes, és vannak választható vakcinák, melyekről a szülők dönthetnek, hogy kérik-e vagy sem. A kötelező oltások jellemzően olyan betegségektől, kórokozóktól védik meg gyermekeket, melyek egykor nagyon gyakoriak és súlyos lefolyásúak voltak, ám mára a fejlett vakcinációnak köszönhetően jelentősen lecsökkent a megjelenésük. A következőkben a kötelező oltásokat tekintheti át:

BCG oltás

A BCG oltást hazánkban 1954 óta adják be az újszülötteknek jellemzően 0-6 hetes koruk között. Az oltás a mycobaktérium, vagyis a TBC kórokozója által okozott betegségektől véd meg. Ezek a tüdőgümőkórtól a gennyes agyhártyagyulladásig és az egész testre kiterjedő TBC-ig terjedhetnek. A tuberkulózis egy olyan betegség, amely során a kórokozó nyálcseppek révén, köhögéssel jut át egyik emberről a másikra, de fertőzött állat tejének fogyasztása is veszélyes lehet. Fontos, hogy ezt az oltást a bőrbe kell adni, a védőoltás szövődményeinek 90 %-a mögött a nem megfelelő technikával beadott oltóanyag áll.

 

születés utáni védőoltások

 

DPTa+IPV+Hib kombinált oltás

Ez a diftéria-pertusszisz-tetanusz elleni kombinált oltás, amelyet csecsemőkorban 3 alkalommal, majd 18 hónapos korban kapnak meg a babák. A diftéria, vagyis torokgyík egy erősen fertőző, sokszor halálos kimenetelű betegség, ami nyálcseppekkel terjed. A kórokozó rendszerint a mandulákon vagy más nyálkahártyán vaskos, szürkés lepedéket hoz létre. A pertusszisz magyar elnevezése a szamárköhögés, ami kínzó köhögéssel, húzó, hangos belégzéssel jár és akár több hétig is megnehezítheti a legkisebbek mindennapjait. A tetanuszt szintén egy baktérium okozza, ami jellemzően földdel szennyezett seben át jut be a szervezetbe, és ott méreganyagot, vagyis toxint termel. A toxin súlyos idegméreg, aminek hatására az izmok görcsös állapotba kerülnek, ez esetben igen magas a halálozási arány.

PCV oltás

A PCV oltás a cseppfertőzéssel terjedő pneumococcus baktérium okozta, lázzal, légzési nehezítettséggel, köhögéssel járó tüdőgyulladás megelőzésére szolgál. Szövődményként középfülgyulladás, vérmérgezés és agyhártyagyulladás is megjelenhet. Utóbbi olyan súlyos lefolyású, hogy minden negyedik érintett csecsemő és kisgyermek belehal a betegségbe.

 

védőoltások könnycseppek nélkül

 

Védőoltások könnycseppek nélkül

Bár ők ezt sokszor nem tudják elmondani, a csecsemők és kisgyermekek sokkal inkább az oltás okozta fájdalomtól tartanak, mintsem magától a szuritól. Éppen ezért sokszor már az injekciós tű látványa is elég ahhoz, hogy szorongás alakuljon ki bennük, és keserves sírással teljen az orvoslátogatás. Próbálja ki védőoltás beadása előtt a Li-Pri krémet, ami egy biztonságos, hazánkban törzskönyvezett helyi érzéstelenítő krém. Lidokaint és prilokaint tartalmaz, amelyek amid típusú fájdalomcsillapítók. Megfelelően alkalmazva segítenek az adott terület érzéstelenítésében, így gyermeke nem érez még „egy kis szúnyogcsípést” sem!

 

Olvasson többet a Li-Pri krémről itt!

 

A Li-Pri 25 mg/g + 25 mg/g krém lidokain és prilokain tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. További információ kérhető: Kéri Pharma Hungary Kft., 4032 Debrecen, Bartha u. 7. lipri@keri.hu.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Források: itt, itt és itt.