A fájdalom

Mi a fájdalom?

A fájdalom érzékelése egy komplex, mind a központi, mind pedig a környéki idegrendszert igénybe vevő jelenség. A fájdalom megélését befolyásolják az egyén korábbi tapasztalatai és aktuális érzelmi állapota is. A fájdalom olyan érzés, amely a lehetséges szöveti károsodásokkal járó sérülések veszélyére figyelmeztet, és arra készteti az egyént, hogy azt elkerülje, vagy megfelelően kezelje. A fájdalom két típusát különböztetjük meg: a gyors, hirtelen keletkező, és a lassú fájdalmat. A fájdalom hatására kialakuló elkerülő reakció életet menthet.

A fájdalom szervezetünk önvédelmi reakciója, amely azt jelzi, hogy figyelnünk kell a bennünket érő káros hatásra és elkerülni azt.

A fájdalomérzet alatt a fájdalomreceptorok által felfogott és az ingerületvezetés által továbbított akcióspotenciál-sorozatot értjük. Az akciós potenciál a sejtekbe induló ion áramlás és eloszlás változásának következménye, mely a sejtmembrán két oldala közti potenciál megváltozását jelenti. Ez a potenciál változás az, ami az agykéregben fájdalomérzetként tudatosul.

Tudj meg többet!

A fájdalom kezelése

Fájdalom tudástár

Gyakori kérdések