Ahogy egyre melegebbre fordul az idő, nemcsak mi látogatunk ki szívesebben a szabadba, hanem a számos betegséget terjesztő kullancs is előmerészkedik a rejtekhelyéről. Hol kell számítania leginkább kullancsokra? Mit tehet, ha kullancscsípés áldozata lesz? És legfőképpen: hogyan védekezhet ellene? Tartson velünk, és minden kérdésre választ adunk!

 

A kullancs felismerése – honnan tudhatja, hogy ezzel az élősködővel van dolga?

Fontos, hogy ne essen egyből kétségbe, mert nagyon könnyű akár egy nagyobb, kidudorodó anyajegyet is kullancsnak nézni. Akkor már valószínűleg eloszlanak a kétségek, ha a barna pötty mellett lábakat is képes azonosítani, valamint, ha a körülötte lévő bőrfelszín gyulladttá és pirossá válik. A testrész is árulkodó lehet, ahol felfedezi: a kullancs nagyon szereti a melegebb testfelületeket, leginkább hajlatokban (pl. hónalj, térdhajlat, ágyék) lehet rálelni, de a hajas fejbőrben sem ritka. Ha pedig már több napja van a bőrbe fúródva, a potroha megduzzad és kissé kifehéredik.

a kullancs felismerése

Mikor és hol a legnagyobb a kullancsveszély?

A kullancs a természetben is a meleg és nedves helyeket kedveli, ezért nem véletlen, hogy a tavaszi hónapokban, áprilisban és májusban már számítanunk kell a megjelenésére. Fontos, hogy eloszlassuk azt a tévhitet, miszerint a kullancsok csak az erdei kirándulások során jelentenek veszélyt: a közhiedelemmel ellentétben az élősködők a kertekben és parkokban is ugyanúgy előfordulnak, a talajon, a magas fűben, a bokrokon és az alacsonyabb bokrok ágain figyelik áldozataikat.

A kullancsok igen szívós állatok, bár sem a rendkívüli melegben, sem a téli hidegben nem érzik jól magukat, ellenben mindkettőt figyelemreméltó kitartással vészelik át. Hosszú távon nem valami kitartóak, de a rövidebb, néhány méteres távokat meglepő sebességgel teszik meg. Ma már azt mondhatjuk, hogy hazánk bármely tájegységén találkozhatunk kullancsokkal, de a Dunántúli- és Északi-középhegység számítanak a legfertőzöttebb területeknek. Sajnos a klímaváltozás a kullancsállomány tekintetében sem hozott jó híreket: hazánkba is megérkeztek eddig még új, ismeretlen fajok (pl. Hyalomma kullancs), amelyek eddig még nem tapasztalt, fertőző betegségeket is hordozhatnak.

a kullancs elterjedése

Milyen betegségeket terjeszt a kullancs?

Mindig tartsa észben, hogy soha nem maga a kullancs okozza a betegségeket! A bélrendszerében élő baktériumok, egysejtűek, vírusok felelősek értük, amelyek a vérszívás során jutnak be a megtámadott szervezetbe. A leggyakoribb és legismertebb kullancs által terjesztett betegség a Lyme-kór, amely a csípés utáni 30 napban már képes tüneteket produkálni. A csípés helyén kis piros folt alakul ki, amely a szélek felé terjed, közepe kifehéredik, és az elváltozás gyűrű alakú lesz, majd a testen számos helyen ugyanilyen elváltozás jelentkezik. Ha ilyet észlel magán, azonnal keresse fel a háziorvosát!

 

A másik emberekre (és gyermekekre kifejezetten) veszélyes állapot az agyvelő- és agyhártya-gyulladás. Tünetei a kullancscsípést követően néhány napon belül jelentkező magas láz, idegrendszeri görcsök, tudatzavar lehetnek. Bár a betegség lefolyása ritkán halálos, idegrendszeri maradványtünetek szinte mindig megmaradnak, pl. bénulások, beszédzavar.

Mit tegyen, ha kullancsot talál magán?

Ne ijedjen meg! Attól, hogy megcsípte egy kullancs, még egyáltalán nem biztos, hogy bármilyen betegséggel megfertőződött. Fontos, hogy minél hamarabb távolítsa el a bőréből, de ügyeljen az eltávolítás mikéntjére! Ne csepegtessen se olajat, se bármilyen kenőcsöt a kullancsra, mert az oxigénhiánnyal küzdő parazitából még több vírus juthat az ember vérkeringésébe. Nem szabad a potrohát semmivel sem bekenni, sőt megfogni sem, megnyomni, mert ezzel csak elősegítjük, hogy minél gyorsabban juttassa be a kórokozókat a szervezetbe! A legjobb, amit tehet, ha a speciális, kullancskiszedő csipesszel egy határozott, de nem elsietett mozdulattal kihúzza a bőrből. A közhiedelemmel ellentétben az sem baj, ha a feje benn marad, ugyanis a testünk – akárcsak egy tüskét – gyorsan ki fogja lökni.

a kullancs eltávolítása

Megelőzés védőoltással

A kullancsok által okozott betegségek elkerülésére a megelőzés a legjobb módszer. Remek hír, hogy az agyvelő- és agyhártya-gyulladásra már védőoltás is elérhető: a gyermekeket 0, 1., 12. hónapos korban oltják, a 4. évtől pedig emlékeztető oltások beadása javasolt. Védje meg családját a kullancsok okozta veszélyes betegségtől, és éljen a védőoltás lehetőségével! Ha fél a tű okozta fájdalomtól, alkalmazza oltás előtt a kétkomponensű Li-Pri krémet! A Li-Pri lidokainnal is prilokainnal érzésteleníti az adott bőrfelületet, így önnek a szúrás okozta kellemetlenség miatt sem kell aggódnia!

 

Olvasson többet a Li-Pri krém alkalmazásairól és hatóanyagairól bemutatkozó blogbejegyzésünkben és a weboldalunkon!

 

A Li-Pri 25 mg/g + 25 mg/g krém lidokain és prilokain tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. További információ kérhető: Kéri Pharma Hungary Kft., 4032 Debrecen, Bartha u. 7. lipri@keri.hu

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Források: itt, itt és itt.