Kisgyerekeknél nagyon gyakori a tűiszony vagy más néven tűfóbia, ami sajnos sok esetben felnőtt korukig velük marad. A tűtől való félelem azért veszélyes, mert hátráltatja például a vérvétel, de nagyobb orvosi beavatkozások elvégzését is. Mely esetben kell beszélnünk kóros jelenségről, és legfőképpen, mit tehetünk a tűiszony ellen? Legújabb blogbejegyzésünkben ezekre a kérdésekre is választ adunk!

A tűiszony felismerése

A tűfóbia az olyan orvosi eljárásoktól való félelem, amely során tűket vagy injekciókat használnak. A jelenség nagyon gyakori, 10-ből legalább egy embert érint, így egyáltalán nem kell szégyenkezni miatta. A komoly tűiszonnyal rendelkezők számára a tű látványa sem szükséges ahhoz, hogy pánik közeli állapotba kerüljenek, előidézhet tüneteket az orvosi rendelő jellegzetes szaga is.

 

A tűiszony mögött sok esetben az áll, hogy a fóbiában szenvedő betegnek számos vérvizsgálatot vagy tűszúrással járó eljárást kellett kiállni gyermekkorában, és ezekhez rossz emlékeket társít. Bár ezt gyermekkorban még igen nehéz felismerni, ekkor sem magától a tűtől való félelemről kell beszélnünk, hanem a beavatkozás okozta fájdalom az, ami valójában kiváltja a félelemérzetet. Megállapítható, hogy azok a személyek, akik amúgy is hajlamosabbak a szorongásra, nagyobb valószínűséggel fognak félni a tűtől és a tűszúrás okozta fájdalomtól is.

 

Sok ember számára a tűktől való félelem az ájuláshoz vagy az ájulásközeli állapothoz vezet, amely mögött a gyors vérnyomásesés áll: amikor a félelemérzet megjelenik (például vért látva vagy injekcióra gondolva), a pulzus és a vérnyomás növekedni kezd, majd hirtelen lecsökken. A szédülés mellett gyakori tünet a lassuló légzés és a remegés is, illetve azok a személyek is gyakran számolnak be pánikrohamhoz hasonló érzésről, akik egyébként nem tapasztalnak ájulást.

tűiszony gyerekeknél

Mit tehet a tű okozta félelem enyhítésére?

1. Mondja el a vizsgálatot, vérvételt stb. végző személynek, hogy Ön vagy gyermeke hogyan érez! Valószínűleg minden a tűiszonnyal kapcsolatos kérdésére választ tud adni, és abban is a segítségére lehet, hogy beszélgetéssel elterelje a vérvételre/oltásra váró személy figyelmét a beavatkozásról. Ne aggódjon, hiszen ahogy korábban is írtuk, ez a félelem nagyon gyakori, így semmiképpen nem kell attól tartania, hogy az egészségügyi személyzet rosszalló pillantásokkal néz majd Önre!

 

2. Gondoljon valami olyan dologra (pl. kellemes emlék, ami eltereli a figyelmét), ami már korábban segített leküzdeni tűszúrás miatti félelmet. Próbálja meg felidézni!

tűiszony enyhítése

3. Ha tudja magáról, hogy hajlamos az ájulásra, próbálja ki a következőket! Üljön le egy kényelmes helyre! Feszítse meg a karjaiban, lábaiban és felsőtestében lévő izmokat 10-15 másodpercig, amíg el nem kezdi érezni, hogy kellemes meleg önti el az arcát! Lazítson 20-30 másodpercig, majd ismételje meg az előbb leírtakat. Ez a technika segít megelőzni az ájulást, ugyanis visszaállítja a vérnyomást a normál szintre.

 

4. Szorongás vagy pánikrohamhoz közelítő tünetek (pl. gyors szívverés, mellkasi nyomás, görcsbe ránduló gyomor) esetén a következő relaxációs technikát javasoljuk. Üljön le egy kényelmes pozícióba, és helyezze az egyik kezét a hasára! Próbáljon meg minél mélyebb lélegzeteket venni az orrán keresztül, majd a száján fújja ki! Törekedjen arra, hogy ne a mellkasába, hanem hasa irányába, minél lentebbre vegye a levegőt! Ismételje meg a légzőgyakorlatot öt alkalommal!

 

A tűiszony enyhítése helyi érzéstelenítéssel

Próbálja ki oltás vagy vérvétel előtt 30-60 perccel a Li-Pri krémet az érintett területen! A Li-Pri gyógyszernek minősülő helyi érzéstelenítő krém, amely külsőleg alkalmazva két komponenssel száll szembe a fájdalommal. Lidokaint és prilokaint tartalmaz, amely két ismert hatóanyag (amid típusú fájdalomcsillapítók). Mindketten a helyi érzéstelenítők közé tartoznak, amelyek gátolják az idegi ingerületátvitelt az érintett sejtekben, így csökkentik azoknak érzékenységét. A két komponens kiválóan kiegészíti egymást: a lidokain hatására a B-, C- és A-idegrostok működése esik ki, amelyek a fájdalominger vezetéséért felelősek. Így a helyi érzéstelenítőkkel bizonyos testrészek fájdalomérzete viszonylag specifikusan, de visszafordíthatóan kikapcsolható. A prilokain ugyanezen idegrostokon fejti ki hatását, de gyorsabb felszívódású és rövidebb felezési idejű, mint a lidokain.

tűiszony kezelése Li-Pri krémmel

Olvasson többet a Li-Pri krémről itt!

 

A Li-Pri 25 mg/g + 25 mg/g krém lidokain és prilokain tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. További információ kérhető: Kéri Pharma Hungary Kft., 4032 Debrecen, Bartha u. 7. lipri@keri.hu

 

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

 

Források: itt és itt.