Tudta, hogy a nyári hónapokban az átlagosnál is kevesebb véradó jelentkezik? A szabadságok, nyaralások jelentősen megnehezítik az Országos Vérellátó Szolgálat munkáját, holott naponta legalább 1600-1800 véradóra lenne szükség ahhoz, hogy az egészségügyi intézmények vérellátása zökkenőmentes és biztonságos legyen. A véradás Önnek mindössze egy órát jelent az életéből, cserébe három ember életét mentheti meg. Mivel jár a procedúra? Pontosan hogyan segíthet? Blogbejegyzésünkben ezekre a kérdésekre is választ adunk!

 

A véradás legfontosabb kérdése: ki lehet önkéntes véradó?

 

Annak érdekében, hogy védje a véradó és a vért kapó egészségét is, csak egészséges ember adhat vért. A véradónak legalább 18 és legfeljebb 65 évesnek kell lennie, a súlyának el kell érnie az 50 kg-ot, de nem haladhatja meg a 140 kg-ot. Fontos, hogy a Vérellátó Szolgálat különbséget tesz női és férfi véradók között, ugyanis a nők évente legfeljebb 4, míg a férfiak 5 alkalommal adhatnak vért. A két véradás alkalma között pedig mindkét nem esetében el kell telnie 56 napnak, hogy a test regenerálódni tudjon.

Léteznek emellett bizonyos kizáró tényezők is, amelyek akadályt jelenthetnek az önkéntesség előtt: nem adhat vért, akinek az elmúlt félévben új testékszere vagy tetoválása lett, az elmúlt egy hónapban antibiotikumot vagy allergia elleni gyógyszert szedett, illetve fél éven belül műtéten esett át. Ugyanez vonatkozik a krónikus szervi betegségekre, a felső légúti hurutos betegségekre, a lázra és a menstruációra is.

véradás előtti konzultáció

Hogyan zajlik a véradás?

 

Maga a folyamat kb. 1 órát vesz igénybe, amely előtt nyugodtan ehet, sőt, ami még fontosabb, hogy fogyasszon bőségesen folyadékot! Legelőször felveszik az adatait, amely a legfontosabb személyes adatainak kitöltéséből és az életvitelére vonatkozó kérdésekből áll. Ezt egy gyors laboratóriumi vizsgálat követi, amelyben megállapítják a hemoglobin szintjét és a vércsoportját. Ha a kivizsgáló orvos mindent rendben talál, akkor már csak maga a véradás marad hátra.

A véradás a lehető legszigorúbb higiéniai körülmények között, ülve vagy fekvő helyzetben történik. A tűszúráshoz legideálisabb hely általában a könyökvéna szokott lenni, melyből kb. 450 ml vért vesznek le. Egy felnőtt ember szervezetében kb. 5-6 liter vér kering, így a véradás miatt fellépő „vérveszteséget” a test könnyedén és gyorsan tudja pótolni. Nem kell aggódnia, semmilyen zavar vagy kár nem fog keletkezni a szervezetében! Sokszor lehet hallani, hogy egy véradó három ember életét menti meg – ez így is van, hiszen minden váradásból háromféle vérkészítmény készül: plazmakészítmény, vörösvérsejt és vérlemezke koncentrátum.

 

Hogyan könnyítheti meg a véradás folyamatát?

 

Ahogyan már fentebb is olvashatta, a véradás napján és az azt megelőző napon is fordítson kiemelt figyelmet a nagy mennyiségű (2-3 liter) folyadékbevitelre! Lehetőleg ne dohányozzon, és kerülje az alkohol fogyasztását is!

Ne izguljon! A Vérellátó Szolgálat asszisztensei évente akár 2500 alkalommal is vesznek le vért, így a legnagyobb precizitással, gyorsan és biztonságosan végzik a beavatkozást!

a véradás folyamata

Amennyiben fél a fájdalomtól, készüljön fel Li-Pri krémmel! Bár a vérvételt végző szakemberek mindent megtesznek azért, hogy Önt a lehető legkisebb kellemetlenség érje, előfordulhat apró szúró érzés. A Li-Pri egy kétkomponensű helyi érzéstelenítő krém, ami lidokainnal és prilokainnal száll szembe a fájdalommal. A lidokain hatására a B-, C- és A-idegrostok működése esik ki, amely a fájdalominger vezetéséért felelős. Így a helyi érzéstelenítőkkel bizonyos testrészek fájdalomérzete viszonylag specifikusan, de visszafordíthatóan kikapcsolható.

véradás fájdalom nélkül

Ne hagyja, hogy a tűtől való félelem visszatartsa a véradástól! Alkalmazza a Li-Pri krémet, hogy a szúrás még egy körömcsípésnyi érzés se legyen!

 

A Li-Pri 25 mg/g + 25 mg/g krém lidokain és prilokain tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. További információ kérhető: Kéri Pharma Hungary Kft., 4032 Debrecen, Bartha u. 7. lipri@keri.hu.

A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Források: itt és itt.