A fájdalom

A fájdalom kezelése

A legfontosabb teendő mindig a fájdalom kiváltó okának megszüntetése, azaz az oki terápia megkezdése. Ha ez nem lehetséges, akkor az orvoslás a fájdalomcsillapítás valamelyik formáját alkalmazza, azonban ez, tüneti fájdalomcsillapítás. Ez lehet helyi (lokális), vagy a teljes testre kiterjedő (generális, szisztémás).

A fájdalmat csillapíthatjuk gyógyszeres kezeléssel vagy fizikailag is. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a fájdalom enyhítést hűtéssel vagy borogatással, a számos népi gyógymód egyikével, hőkezeléssel vagy például akupunktúrával végzik. Meg kell jegyeznünk azt is, hogy a fájdalomérzet leküzdésében akár a hit is szerepet játszhat.

A gyógyszeres fájdalomcsillapítás több ponton hathat. Az egyik lehetőség, hogy a készítmény hatóanyaga a receptorok ingerleadását vagy az idegsejtek ingertovábbítását blokkolja, – így működnek például a helyi érzéstelenítőként alkalmazott amidok. A másik lehetőség, hogy a központi idegrendszeri tudatosulást akadályozza meg a gyógyszer, ilyenek például a paracetamol, az acetil-szalicilsav, és az ibuprofen hatóanyag tartalmú készítmények.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1992-ben lefektette a fájdalomcsillapítás alapelveit is, amelynek központi eleme mindig a fokozatosság. Eszerint a betegnek mindig a leggyengébb, de még hatásos fájdalomcsillapítót kell megkapnia.

Műtéti beavatkozások esetén az orvosoknak mindig a fájdalom érzésének megakadályozására kell törekedniük. Kisebb, felszínes műtét esetén alkalmazható helyi érzéstelenítés, amely történhet a kezelendő terület helyi érzéstelenítő krémmel történő kezelésével, illetve beinjekciózásával is. Ezt a hatást komolyabb beavatkozások esetén altatás, gerincbe adott érzéstelenítés, vezetéses érzéstelenítés során érik el. Műtétek során a fájdalomcsillapítás hatásossága különböző módszerekkel mérhető is.

Tudj meg többet!

Mi a fájdalom?

Fájdalom tudástár

Gyakori kérdések