A csecsemő- és kisgyermekkorban szerzett élmények egy életre meghatározhatják a legkisebbek hozzáállását a tűszúrásokhoz. A rosszul kezelt szituáció hatására sok gyermeken már a tű látványától, vagy épp a „szuri” és az „oltás” szavaktól is eluralkodik a félelem. Mivel minden édesanya számára elsődleges, hogy gyermeke szorongását csökkentse, érdemes olyan technikákat alkalmazni, amelyek a védőnő vagy gyermekorvos látogatása során segíthetnek a gyermekek megnyugtatásában.

1. Félelem a szuritól – amit az oltás előtt tegyen meg

Az oltásra való felkészítés első lépése mindig az legyen, hogy a saját fejlettségi szintjén beszélget gyermekével! Ha a gyermek tudja, mire számíthat, hová megy, kikkel találkozik és ott mi történik majd vele, csökken a szorongása, ami a fájdalomérzet enyhüléséhez is hozzájárul. Mondja el neki, hogy a védőnéni/doktornéni először csak megvizsgálja majd (megnézi a torkát, ellenőrzi a hallását, megtapogatja a pocakját stb.), majd pedig megkapja az oltást is, ami egy kis szúrással fog járni. Amennyiben gyermeke életkora lehetővé teszi, röviden mesélje el neki a védőoltások jelentőségét: fontos, hogy a gyermek tudja, oltásra azért van szükség, mert ez megvédi őt a betegségektől, Önnek és a családjának pedig az a legfontosabb, hogy ő mindig egészséges maradjon. Ha van az ismertségi körében olyan gyermek, aki a közelmúltban kapott szurit, akár az ő történetét is megoszthatja a saját gyermekével: mondja el neki, hogy XY mennyire bátran viselkedett, és a doktornéni mennyire megdicsérte őt.

Li-pri blog 2. 2. kép

2. Uralkodjon az érzelmein!

A gyermekek pontosan átérzik, ha Ön stresszes vagy fél, így az oltás előtt a saját érzelmeire is érdemes fokozottan odafigyelnie. Tudatosítsa magában, hogy gyermeke szervezetét egyáltalán nem terheli meg a védőoltás; sőt, segít neki abban, hogy a későbbiek során ellenállóvá váljon bizonyos vírusokkal vagy baktériumokkal szemben. A félelem a szuritól csak másodpercig jelent kellemetlenséget, ellenben a betegség, amelyet a szuri hiányában elkapna, már annál súlyosabb következményeket okozhat.

3. Kommunikáljon tudatosan!

Természetes, hogy egy szülő sem szereti hallgatni a gyermeke sírását, legyen mégis nagyon óvatos azzal, hogyan kommunikál: a „nem is fáj nagyon” vagy a „mindjárt túl leszünk rajta” kifejezések aggodalmat sugallnak, amelyek könnyedén fokozhatják gyermeke szorongását. Ehelyett használjon olyan kifejezéseket (pl. „lélegezz mélyeket”), amelyek elterelik a figyelmét a konkrét eseményekről és segítenek gyorsabban átlendülni a szituáción! Fontos, hogy semmilyen esetben se ijesztgesse a gyermekét az oltással, hiszen az így kialakuló negatív asszociáció egy éltre rányomhatja a bélyegét az orvoslátogatásokra.

Li-pri blog 2. 3. kép

4. Teremtsen biztonságos környezetet!

Ha várakozni kényszerülnek az orvosnál, töltsék az időt hasznosan! Érdemes játékokkal, könyvekkel készülni, hiszen az ismerős, saját tárgyak növelik a gyermek biztonságérzetét. Sokan ajánlják cukoroldat itatását is, hiszen bizonyított, hogy 2 éves kor alatt az édes folyadék fogyasztása fájdalomcsökkentő hatású. Csecsemők esetében a szoptatás inkább kerülendő, ha nem szeretnénk, hogy a gyermek félelmet és fájdalmat társítson hozzá. 

Amikor végre a szurira kerül a sor, a megfelelő testtartás a legfontosabb a felesleges stressz elkerülése érdekében: a csecsemőket a legbiztonságosabban hanyatt fekve lehet oltani, ekkor kézfogással, esetleg odabújással, nyugtató beszéddel oldhatja szorongását. Ülni tudó kisgyermekek esetében az a legpraktikusabb, ha magával szemben az ölébe ülteti, hiszen ekkor könnyedén át tudja ölelni, a gyermek pedig a mellkasára hajthatja a fejét. Ha úgy látja, gyermekének szüksége van rá, nyugodtan fogja meg és stabilizálja a könyökét/lábát. Ha végeztek a szurival, minden esetben dicsérje meg őt a bátorságáért!

5. Válasszon biztonságos helyi érzéstelenítő krémet!

A Li-Pri gyógyszernek minősülő, Magyarországon törzskönyvezett helyi érzéstelenítő krém, amely külsőleg alkalmazva két komponenssel száll szembe a fájdalommal. Lidokaint és prilokaint tartalmaz, amely két ismert hatóanyag (amid típusú fájdalomcsillapítók). Míg a lidokain hatása lassabban alakul ki és tovább tart, addig a prilokain gyorsabban érzésteleníti az adott területet, ám rövidebb hatóidővel rendelkezik. Nagy előnye, hogy már 0 éves kortól alkalmazható, így a csecsemő- és kisgyermekkori védőoltások esetén is használhatja helyi érzéstelenítésre.

Li-pri blog 2. 4. kép

Bármilyen injekcióról is legyen szó, nem kell, hogy a félelem a szuritól természetessé váljon! Használja a Li-Pri krémet, ami kíméletesen érzésteleníti az oltáskor érintett területet, így megelőzi az esetleges fájdalmat!

A Li-Pri 25 mg/g + 25 mg/g krém lidokain és prilokain tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. További információ kérhető: Kéri Pharma Hungary Kft., 4032 Debrecen, Bartha u. 7. lipri@keri.hu.

A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Források: 

https://pafhungary.hu/blog/115-szuri-fajdalom-nelkul.html

https://drtordas.hu/index.php/hasznos/felkeszules-a-vedooltasra

http://babatippek.hu/index.php/vedooltasok/163-tippek-a-vedoltasok-kapcsan