Szőrtelenítés fájdalom nélkül

Ahogy beköszönt a jóidő, előkerülnek a szekrényünkből a lengébb, kevesebbet takaró ruhadarabok. Nem titok, hogy sok hölgy szenved a nemkívánatos szőrszálak eltávolítása miatt, legyen szó a testük bármely területéről. Sokak számára még ma is elképzelhetetlen a szőrtelenítés fájdalom nélkül,  holott számos olyan lehetőséget ismerünk, amelyek kellemesebbé tehetik a sima bőrhöz vezető utat. Tartson velünk!

Milyen szőrtelenítési eljárásokat ismerünk?

A női szőrtelenítő eljárásokat működési elvük és a tartósságuk alapján 3 nagy csoportra oszthatjuk fel. A depilálás, azaz a felületi szőrtelenítés csoportjába tartozik a borotválás és a különféle szőrtelenítő krémek használata, amikor vagy levágással, vagy pedig utóbbi esetben kémiai feloldással tüntetjük el a látszatos szőrszálakat. Az epilálás kategóriája adja magát: ekkora nem csupán a szőrszál tetejét távolítjuk el, hanem magát a gyökeret is. A harmadik csoport pedig a legújabb, energiaalapú módszereket tartalmazza, amelyek során fény vagy lézer segítségével akadályozzák meg a szőr újranövését.

A jó öreg borotva

Gyakran nyúlunk a borotvához, ha a nemkívánatos szőrszálak gyors eltávolítására van szükség, ám ez a módszer alkalmas a legkevésbé a tartós szőrtelenítésre. A hatása csupán egy-két napig tart, majd megjelenik a jól ismert borosta, szúrós, kellemetlen érzést hagyva maga után. Mivel a borotvapengék közvetlenül érintkeznek a bőr felszínével, sajnos gyakran bőrirritáció, bőrpír, akár viszkető kiütés kíséri a borotválkozás folyamatát. A bőrirritáció kialakulásának valószínűségét csökkenthetjük, ha zuhany alatt borotválkozunk, hiszen a meleg víz hatására jelentősen felpuhul a bőr és vele együtt a szőrszálak is. A költségek miatt ebben az esetben nem kell aggódnunk, egy csomag eldobható borotváért márkától és üzlettől függően 400 – 800 Ft-ot kell ott hagynunk a boltban. Persze, ha tehetjük, ne az eldobható változatokat válasszuk, kíméljük a környezetet.

Blog-3_2

Szőrtelenítő krém

Amennyiben a tartós szőrtelenítés a célunk, a szőrtelenítő krémek már egy fokkal jobb megoldást jelentenek a borotvánál, azonban 1 hétnél tovább itt sem számíthatunk sima bőrre. A szőrtelenítő krémek kb. 1 milliméter mélyre hatolnak a bőrben, majd hatóanyaguknak hála, tulajdonképpen „elégetik” a nemkívánatos szőrszálakat. A folyamat még így is gyorsnak mondható: ha beleszámoljuk a krém dobozán feltüntetett hatóidőt, kb. 15-20 perc alatt végzünk is vele. Szintén költséghatékony szőrtelenítési eljárás, ami körülbelül 1 500 – 2 000 Ft-tal terheli meg a hölgyek pénztárcáját. 

Epilátor

Bár a borotva és a szőrtelenítő krém kevésbé tartós eredményért cserébe megkímél minket a fájdalomtól, ugyanez már nem mondható el az epilálásról. Tekintve, hogy nem csupán felületi eljárásról van szó, hanem az epilátor tövestől tépi ki a szőrszálakat, valóban igaz a mondás, hogy a szépségért meg kell szenvedni. Nagy előnye, hogy a szőr fokozatosan nő vissza, így kellemetlen, szúrós borostával nem kell számolnunk. Hátránya viszont, hogy legalább 3-4 milliméteres szőrre van szükség ahhoz, hogy hatékonyan eltávolítható legyen. Az epilátorok ára viszonylag széles skálán mozog: 8 000 – 30 000 Ft-ért is találhatunk készülékeket, amelyek a szőr erősségétől függően 3-4 hétig képesek sima bőrt biztosítani

Blog-3_3

Gyantázás

A gyantáknak ma már sokféle típusát ismerjük: hagyományos gyantával, cukorgyantával és patronos gyantával is felvehetjük a harcot a nemkívánatos szőrszálak ellen, ám a működési elvük közel azonos. Szőrtüszővel együtt tépik ki a szőrszálakat, így akár 4-5 hétig is selymesen sima bőrt garantálnak borosta nélkül. A tartósság árát az epilátorhoz hasonlóan itt is a várakozási idővel kell megfizetünk: a szőrszálaknak el kell érni egy bizonyos hosszúságot annak érdekében, hogy a gyantának legyen mibe belekapaszkodni. A rendszeres használata bizonyítottan elvékonyodó és ritkuló szőrzetet eredményez, így ha fájdalom és a várakozási idő nem jelent akadályt, érdemes inkább emellett letenni a voksunkat. Területtől és szalontól függően kb. 2 – 12 000 Ft-ot kell fizetnünk érte.

Végleges szőrtelenítés

A leggyakoribb végleges szőrtelenítési eljárások közé az IPL villanófényes, valamint a lézeres szőrtelenítést soroljuk. Az IPL lényege, hogy bőrbe juttatott fényenergia a szőrtüszőben magas hőenergiává alakul át, amelynek hatására elhal, így nem képes új szőr termelésére. Ez az eljárás minimális fájdalmat (inkább csak kellemetlenséget) okoz és tartós szőrtelenítés érhető el vele. Az adottságainktól függően akár évekig tartós simaságot élvezhetünk, melyhez néhány ismétlő kezelésre is szükség lesz. Az otthon is használható villanófényes készülékek árai 20 000-100 000 Ft között mozognak. A lézeres szőrtelenítés napjaink egyik legnépszerűbb eljárásai közé tartozik. A technológia közel azonos az IPL-lel, azzal a különbséggel, hogy nem fényenergia, hanem lézer távolítja el a nemkívánatos szőrszálakat. Az eljárás területtől és a szalontól függően kb. 15 000 – 180 000 Ft-ba kerül.

Blog-3_4

Szőrtelenítés fájdalom nélkül – van megoldás!

A Li-Pri gyógyszernek minősülő, Magyarországon törzskönyvezett helyi érzéstelenítő krém, amely külsőleg alkalmazva két komponenssel száll szembe a fájdalommal. Lidokaint és prilokaint tartalmaz, amely két ismert hatóanyag (amid típusú fájdalomcsillapítók). Míg a lidokain hatása lassabban alakul ki és tovább tart, addig a prilokain gyorsabban érzésteleníti az adott területet, ám rövidebb hatóidővel rendelkezik. Alkalmazási lehetőségei között kiemelt helyet kap a szőrtelenítés előtti helyi érzéstelenítés, amely által megelőzhető fájdalom, és a szőrtelenítési eljárás is jelentősen kellemesebbé tehető.

Válassza a Li-Pri helyi érzéstelenítő krémet, ha Ön is úgy tartja, hogy a szépségért nem kell megszenvedni!

A Li-Pri 25 mg/g + 25 mg/g krém lidokain és prilokain tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. További információ kérhető: Kéri Pharma Hungary Kft., 4032 Debrecen, Bartha u. 7. lipri@keri.hu.

A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!